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August 31, 2006 
 
Mahdi Leroy Thorpe, Jr. 
Secretary, ANC 2C 
LeDroit Park Station 
P.O. Box 26182 
Washington, D.C. 20001 
 
Re:  Compliance with Statutory Notice Requirements for ANC Public Meetings  
 
Dear Commissioner Thorpe: 
 
This responds to your query concerning whether Advisory Neighborhood Commission 
2C (“ANC 2C”) is in compliance with the requirement to provide notice of meetings to 
the community, as enumerated in the Advisory Neighborhood Commission Act of 1975, 
as amended, October 10, 1975, D.C. Law 1-21, D.C. Official Code § 1-309.11(c)(1-4) 
(2006 Supp.).  More specifically, you ask whether the ANC’s second of two required 
forms of notice, which you refer to as “second hand notice,” meets the requirements 
under the statute. You include four exhibits, offered as examples of methods employed 
by ANC 2C, with regard to these second notices.  For the reasons that follow, we 
conclude that only one example you provide (Exhibit 1) meets the statutory standard for 
notice of public meetings.1 
 
D.C. Official Code § 1-309.11(c) states that “Each Commission shall give notice of all 
meetings or convocations to each Commissioner, individuals with official business before 
the Commission, and residents of the Commission area no less than 7 days prior to the 
date of such meeting.”  The statute then prescribes that notice of meetings must be made 
in at least two of four defined ways, which according to D.C. Official Code § 1-
309.11(c)(1)-(4) are: 
 

(1) Posting written notices in at least 4 conspicuous places in each single 
member district within the Commission area; 

(2) Publication in a city or community newspaper; 
(3) Transmitting or distributing notice to a list of residents and other 

stakeholders in the community; and 
(4) In any other manner approved by the Commission. 

                                                           
1 The advice provided in this letter should not be construed as findings of fact on any past conduct of ANC 
2C.  Rather, the advice pertaining to the exhibits provided in this letter is intended to instruct prospective 
conduct only. 
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As stated above, there are four exhibits attached to your letter, apparently included to 
demonstrate the manner in which ANC 2C complies with the notice requirement.  The 
first exhibit (“Exhibit 1”) contains copies of flyers, which announce the date and location 
of ANC 2C meetings.  You indicate that the five flyers are distributed to Commissioners 
in each of the four Single Member Districts seven days in advance of the planned 
meetings.   
 
The second exhibit (“Exhibit 2”) contains two items. The first item is a copy of the 
minutes from an ANC 2C public meeting held on March 5, 2003.  The meeting’s minutes 
describe a motion passed by the Commission in which it approved the “use [of] e-mails, 
phone calls and in general the ANC Handbook Requirements for Second Notices of ANC 
Meetings.”  (“March 5th 2003 Minutes”.)  The second item contained in Exhibit 2 is a 
print-out of ANC 2C’s website, which displays a regular meeting date and requests that 
viewers of the page call the provided number to learn the meeting location.   
 
The third exhibit (“Exhibit 3”) contains a list of “residents and other stakeholders in the 
community” to whom, it is asserted, notice of an ANC 2C meeting was provided by 
means of a telephone call to each individual on the list and by distributing to each the 
posted announcement flyers.2  
 
Finally, the fourth exhibit (“Exhibit 4”) is a collection of e-mails, the purpose of which is 
vague.  However, we presume from the description of the exhibit, that the e-mails are 
meant to demonstrate ANC 2C’s compliance with the notice requirement by conforming 
to the motion passed during the March 5, 2003 meeting, as previously discussed.   
 
These exhibits are meant to demonstrate the methods by which ANC 2C gives notice of 
its meetings, namely: 1) distributing printed flyers for posting in each Single Member 
District of the Commission area (Exhibit 1); 2) providing written and verbal notice to a 
specific list of individuals (Exhibit 3); and 3) providing notice according to the motion 
passed at the March 5, 2003 meeting (Exhibits 2 and 4). The first and second methods are 
clearly permitted under D.C. Official Code § 1-309.11(c)(1) and (2), respectively.  
Whether the third method, as authorized by the March 5th 2003 Minutes, complies with 
the statute is less clear. 
 
First, regarding the flyers included as Exhibit 1, we interpret your assertion to be that 
such flyers are examples of those ANC 2C typically distributes and posts to provide 
notice of Commission meetings to the community.  According to the facts, as you have 
stated them, and the example of the flyers you include, we conclude that this practice 
complies with the notice method described in D.C. Official Code § 1-309.11(c)(1)(2006 
Supp.).  As long as each Commissioner properly posts the flyers in his or her Single 
Member District area, in a “conspicuous” place, then all the criteria contained within § 1-
309.11(c)(1) (2006 Supp.) are satisfied.  However, even if your Commission provides 

                                                           
2 The list of “residents and other stakeholders in the community,” attached in Exhibit 3 contain four 
individuals and their respective titles, phone numbers and Single Member District association.  We note, 
however, that two out of the four individuals listed are also ANC 2C Commissioners.  
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notice in this manner for each meeting, the notice requirement is still not entirely met 
because the statute requires notice to be provided by at least two of the four enumerated 
methods.  And, it is not sufficient merely to duplicate any one of these methods. 
 
The second method of notice, utilized by ANC 2C and contained in Exhibit 3, is 
individually notifying persons on a list of “residents and other stakeholders in the 
community” of upcoming Commission meetings. However, two points regarding this 
method are unclear.  First, it is uncertain whether this form of notice is consistently 
executed and directed to the same individuals listed, or whether this is an example of 
notice that was given to the listed individuals for one specific meeting date.  Secondly, 
from the exhibit and its description, it is unknown whether you assert that this method 
complies with D.C. Official Code § 1-309.11(c) because it conforms to the method 
permitted under § 1-309.11(c)(3) (transmitting notice to a list of residents and other 
stakeholders), or because it purportedly adheres to a form of notice passed in the March 
5, 2003 Motion pursuant to D.C. Official Code § 1-309.11(c)(4).  Insofar as the 
description of the exhibit references both the D.C. Official Code § 1-309.11 and the 
Minutes from the March 5, 2003 ANC meeting, it is unclear to us by which standard you 
assert this form of notice shows ANC 2C’s compliance.  This, however, is a distinction 
without a difference.  Whether advanced under § 1-309(c)(3) or as a method approved by 
the ANC under § 1-309(c)(4), Exhibit 3 fails to meet notice requirements. 
 
As noted, Exhibit 3 is nothing more than a list of four (4) individuals to whom notice of 
the ANC meeting allegedly was given.  Although D.C. Official Code § 1-309.11(c)(3) 
(2006 Supp.) speaks generally of a “list of residents and other stakeholders in the 
community” and lists no specific number of individuals to whom notice must be given, 
we conclude that four (4) recipients simply is an insufficient number to meet the purpose 
and intent of the statute.  Under the doctrine noscitur a sociis (literally translated to mean 
“it is known from its associates”) general words that follow specific words in a statute are 
restricted to the meaning of the more specific words (which meaning should be consistent 
with legislative intent).  J. Singer, Sutherland Statutory Construction Vol. 1A, § 47:16 
(6th Ed. 2002).  In other words, we must look to the other preceding enumerated notice 
provisions of this subsection for guidance.  For instance, both D.C. Official Code § 1-
309.11(c)(1) and (2) provide specificity with regard to the other permitted methods of 
notice – posting notices in at least 4 conspicuous places in each single member district 
and publishing notice in a newspaper.  These narrowly defined methods – consistent with 
the more expansive subsection (c) requiring notice to “residents of the Commission area” 
– demonstrate that the various methods approved by the Council were calculated to reach 
as many people as possible.  D.C. Official Code § 1-309.11(c) (2006 Supp.).  Concluding 
that a “list of residents” under § 1-309.11(c)(3) could be comprised of only four 
individuals out of the many thousands of residents in each ANC area, would not only be 
contrary to the statute’s other provisions, but the statute’s overall purpose of maximizing 
notice to the public.3 
 

                                                           
3 This would be true even if the ANC attempted to adopt a similar provision under its discretionary 
authority to approve other methods of notice under D.C. Official Code § 1-309.11 (2006 Supp.).  As 
discussed more fully infra any such discretion would be limited by certain minimum notice standards. 
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Exhibits 2 and 4 pertain to the third form of notice described, which is to provide notice 
according to the motion passed at the March 5, 2003 meeting.  We presume that the 
March 5, 2003 Motion was raised and passed pursuant to D.C. Official Code § 1-
309.11(c)(4) (2006 Supp.), which permits a Commission to determine and approve a 
method to provide notice of ANC meetings to the community.  While the section itself is 
vague, it provides ANCs with the authority to determine their own method of notifying 
the community of Commission meetings.  Once a Commission passes a method of notice, 
its use is sufficient to “count” as one of the two required ways a Commission must effect 
notice.  But, even here there are limitations to such discretion. 
 
Though recognizing ANC 2C’s authority pursuant to D.C. Official Code § 1-309.11(c)(4) 
(2006 Supp.) to pass the March 5, 2003 Motion, the meeting minutes describing the 
passed motion do not precisely state what it is the Commission agreed would be an 
acceptable form of notice.  The minutes state only that the Commission can “use e-mails, 
phone-calls and in general the ANC Handbook requirements for second notices of ANC 
Meetings.”  It is not clear from that description in what manner the Commission intends 
to use e-mails, phone-calls and the ANC Handbook to effect notice.  Without further 
clarification as to how these methods are applied, we cannot offer advice concerning 
whether the ANC’s approved methods, without more, are sufficient under the statute.  
Instead, our analysis must necessarily be limited to a basic discussion of the fundamental 
elements of notice, which should be at least instructive to ANC 2C. 
 
According to Black’s Law Dictionary “due notice” is defined as “sufficient and proper 
notice that is intended to and likely to reach a particular person or the public.” Black’s 
Law Dictionary, Eighth Edition, 1999.  Thus, by definition, it must be at least likely that 
notice reach an intended recipient.  This Office is of the view that any ANC Commission 
that passes a motion pursuant to D.C. Official Code § 1-309.11(c)(4) (2006 Supp.), is 
compelled to utilize methods that reasonably conform to the definition of notice.  With 
regard to the March 5, 2003 Motion, the methods ANC 2C intends to employ involving 
e-mails, phone calls and the ANC Handbook must meet the dual elements of being 
“intended” and “likely” to reach an intended recipient.  Using phone calls, for example, 
would be an appropriate way to effect notice as long as the Commission (or someone on 
its behalf) makes the phone calls to the public,4 but it would not be good notice to require 
the public to call for information about upcoming public meetings.  In the latter situation, 
requiring people to call would, in our view, fall short of the dual elements because it 
would neither be intended nor likely to reach the ANC residents.  Similarly, regarding the 
use of e-mail, it would only constitute proper notice for a Commission to send out e-mail 
to constituents concerning the date and time of public meetings.  Requiring the public to 
contact the Commission via its internet web-page to learn about meetings would not 
constitute proper notice.  As a general rule, passive methods of providing notice would 
more likely be found insufficient, as opposed to affirmative methods.  Applying these 
standards to the exhibits you provide, the ANC’s methods, at least in application, appear 
insufficient. 
 

                                                           
4 The issue of how many people would have to be contacted via telephone to meet basic notice 
requirements is not an issue before us at this time and we decline to set any specific number.  We caution 
the ANC, however, that a small number of individuals likely would not meet the standard. 
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Though vague, the website print-out in Exhibit 2 and the e-mails contained in Exhibit 4 
appear to indicate how, in practice, ANC 2C uses e-mails and phone calls to effect notice. 
The printout of ANC 2C’s web-page directs people to call for the Commission meeting 
location, thus, “use of…phone calls” to provide notice, appears to mean that constituents 
must take it upon themselves to find the appropriate telephone number on a website and 
call to obtain meeting information.   As described above, this passive use of phone-calls 
to bring notice of meetings to the public is not proper notice.  By requiring people to 
telephone the Commission, there is no flow of information outward to the public; without 
intended recipients, there is little likelihood that notice will reach anyone. 
 
With regard to the e-mails in Exhibit 4, we similarly find that they do not represent 
adequate notice.  Out of approximately twenty-two e-mails that were attached in Exhibit 
4, only one refers to the date, time or location of an upcoming Commission meeting.  
Thus, based on the exhibit and facts as you have presented them, we do not see any 
examples that show how ANC 2C utilizes e-mail to provide notice under D.C. Official 
Code § 1-309.11(c) (2006 Supp.).  
 
For these reasons, we conclude that only the example provided in Exhibit 1 (posted fliers 
stating the date and location of ANC meetings) constitutes proper notice under ANC law.  
The remaining examples do not. 
 
Sincerely, 
 
ROBERT J. SPAGNOLETTI 
Attorney General 
 
 
                 /s/    
 
 
RJS/dps 
 
(AL-06-323) 
 
 
 
 
 
 
 
 


