Gouernment of the Biatrict of Tolumbia

OFFICE OF THE CORPORATION COUNSEL
JUDICIARY SQUARE
441 FOURTH ST. N.W

WASHINGTON. D. C. 20001

IN REPLY REFER TO:

L&O:LNG:Ing
(93-100-L) (LCn-6691)

April 26, 1993

Lillian Cooper-Wiggins

Commissioner

Advisory Neighborhood Commission 4-C
4020 8th street, N.W.

Washington, D.C. 20011

Re: May the chairperson of an Advisory Neighborhood
Commission only vote to break a tie?

Dear Commissioner Cooper-Wiggins:

This is in reply to your March 23, 1993 letter to the Cor-
poration Counsel requesting the advice of this Office concerning
whether the chairperson of an Advisory Neighborhood Commission
(ANC) may vote only to break a tie.

section 14(g) of the Advisory Neighborhood Commissions Act of
1975, effective October 10, 1975, D.C. Law 1-21, as amended, D.C.
Code §8 1-262(g) (1992), provides in pertinent part that "Lv;]here
not otherwise provided, the procedures of the Commission shall be
governed by Robert's Rules of Order." section 43 of Robert's Rules
of Order Newly Revised (1970) states the following in regard to
voting by the "chair":

If the presiding officer is a member of the assembly,
he can vote as any other member when the vote is by [se-
cret] ballot. ** * |n all other cases the presiding
officer, if a member of the assembIP/, can (but is not
obliged to) vote whenever his vote will affect the result
--that is, he can vote either to break or to cause a tie;
or, in a case where a two-thirds vote is required, he can
vote either to cause or to block the attainment of the
necessary two-thirds.

Thus, if Robert's Rules of Order govern in the instant situ-
ation, then the answer to your question would be that the chair-
person of an ANC can only vote Iin circumstances where that vote
will affect the outcome. However, Robert's Rules of Order govern
the procedures of an ANC only when the statutory provisions appli-
cable to ANCs and the bylaws adopted by an ANC do not provide
otherwise.
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The chairperson of an ANC is not merely the presiding officer
of that ANC, but, as you note in your letter, is also an elected
member of the ANCi and, like every other commissioner on that ANC,
the chairperson has been elected to represent a "set community,”
namely a single member district consisting of approximately 2,000
people. See § 4 of the Advisory Neighborhood Commissions Act of
1975, as amended, D.C. Code § 1-254 (1992). There is a well-estab-
lished rule of law applicable to elected municipal officials:
"Where the presiding officereeeis a member of the councilor gov-
erning body, unless expressly forbidden by law it is generally held
that he or she may..=vote on all questions as a constituent member

4 McQuillin Municipal Corporations § 13.25 (3rd ed. 1992).
This rule applies to the chairperson of an ANC who, as noted above,
is an elected member of the ANC. There is nothing in the Advisory
Neighborhood Commissions Act of 1975, as amended, that expressly
provides that an ANC chairperson may not vote on all questions com-
ing before the ANC in the same manner as any other elected commis-
sioner. Therefore, the Advisory Neighborhood Commissions Act of
1975 must be construed as conferring upon an ANC chairperson voting
rights equal to those possessed by the other members of the ANC.
Accordingly, i1t must be concluded that in regard to the voting
rights of the chairperson of an ANC, the Advisory Neighborhood Com-
missions Act of 1975 provides otherwise than Robert's Rules of Or-
der.

In sum, the chairperson of an ANC 4-C has the same voting
rights as any other commissioner of ANC 4-C

Sincerely,

<

f
Vanessg/ Ruiz

Deputy Corporation Counsel
Legal Counsel Division

cc: The Honorable Harold Brazil
Chairman, Committee on Government Operations

Regina Thomas
Director, Office of Constituent Services





